keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Tilastoja ja tiedettä

... eli päivitystä pääsykokeista




Viime aikoina on tullut niin paljon kommentteja ja kyselyitä tuleviin pääsykokeisiin liittyen, että ajattelin jatkaa vielä niistä. Tilastot kiinnostavat monia, joten  puhutaanpa hetki niistä. Viime vuoden valintatilasto löytyy täältä ja se kertoo, että viime vuonna Joensuuhun haki yhteishaussa 946 ihmistä, joista 592 tuli paikalle pääsykokeeseen. Heistä pääsi lopulta sisään 40. Tänä vuonna yhteishaussa hakjaksi on ilmoittautunut 920 ihmistä, joista otetaan jälleen 40. Tilanne on siis periaatteessa pysynyt aika samana.

Pääsykoe on tietenkin muuttunut, sillä ensimmäistä kertaa mukana on tilastotiede. Monet ovat pelänneet tätä muutosta, mutta toisaalta sen ajatellaan lisäävän valintakokeen arvioinnin objektiivisuutta: tilastotieteen kysymyksiin on helpompi määritellä oikeat ja väärät vastaukset kuin esseekysymyksiin. Lisäksi pääsykoekirja on aivan perustason tilastotiedettä, jonka varmasti jokainen motivoitunut ihminen on valmis oppimaan. Testissä onkin sisu ja päättäväisyys, eikä niinkään matemaattinen hahmottamiskyky. Kun pääsykoekirjan osaa hyvin, ensimmäisistä yliopiston tilastotieteen kursseistakin pääsee läpi ilman suurempaa stressiä. Tenttiinhän ei saa ottaa mukaan laskinta, joten laskuja siinä tulee tuskin olemaankaan. Oma villi veikkaukseni ovat monivalintatehtävät, koska ne ovat nopeita tarkastaa.

Joensuussa psykologiaan otetaan 28 opiskelijaa ylioppilaskirjoitusten ja pääsykokeen yhteispisteiden ja 12 opiskelijaa pelkästään pääsykokeen pisteiden perusteella. Lisäksi sisäänpääsevistä on ensikertalaisia vähintään 60%. Aiheeseen liittyvä taulukko ja muuta tärkeää tietoa löytyy hakuoppaasta. Etukäteen ei voi tietää, miten hyvät pisteet ylioppilaskirjoituksista pitää saada, että pääsee yhteispistekiintiöön mukaan. Arvaisin kuitenkin, että kilpailu on kovaa, eivätkä M:n paperit välttämättä  riitä. Jos opiskelupaikka jää tänä vuonna saamatta, kannattaa välivuonna harkita ylioppilaskirjoitusten arvosanojen korottamista.

Kuten viime vuonna, hakijat jaetaan etukäteen nimen perusteella saleihin kokeen suorittamista varten. Oman salinsa näkee toukokuussa täältä. Sitten kokeessa vaan raapustetaan lyijykynällä omat vastaukset paperiin ja palautetaan koe henkkareiden kera. Vaikka aiemmin mainitsemiani tilastoja on kiva tuijotella, tärkeintä on keskittyä itse pääsykokeeseen lukemiseen. Kukaan ei voi luvata, että pääset yhteispistekiintiöön tai että tilasto-osuudessa ei ole yhtään laskua. Varmin tapa päästä sisään on lukea pääsykoekirjat niin hyvin kuin osaa ja antaa koetilanteessa kaikkensa.

Toissa vuonna sisään päässyt Maija muuten kirjoitti Joensuun psykasta ihanan kirjoituksen Oidipuksen blogiin, kannattaa käydä fiilistelemässä, että pysyy motivaatio korkeana! :)


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti