keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Viime hetken käytännönohjeita pääsykokeeseen, 2


Ajattelin nyt näin aamutuimaan ennen töihin menoa vielä vähän jatkaa tuota edellistä postausta. Sen tarkoituksena oli siis antaa käytännönvinkkejä pääsykokeeseen saapuville ja samalla hieman spekuloida kokeen sisältöä. Lopputuloksena taisi kuitenkin valitettavasti olla vain lisää epävarmuutta hakijoiden keskuudessa, mitä en todellakaan tarkoittanut. Niinpä yritän nyt selventää vähän: kukaan ei tiedä, millainen koe tulee tänä vuonna olemaan, en minä, eivätkä valmennuskurssin järjestäjät. Jokainen arvio pääsykokeen sisällöstä on enemmän tai vähemmän valistunut arvaus, kuten olen aiemminkin painottanut. Kokeessa tulee luultavasti olemaan monivalintakysymyksiä, ja ne voivat olla niin tilasto- kuin psykologiaosuudesta. Varmaa on se, että kysymykset tulevat koskemaan etukäteen ilmoitettuja kirjoja, joten jos olet lukenut ne huolella, pärjäät kokeessa varmasti, oli se millainen tahansa. Pääsykokeessa tarvitaan aina niin tuuria kuin taitoa, eikä tämä kerta tule olemaan poikkeus.

Kannattaa kuunnella näitä anonyymeja kommentoijia, jotka onnistuivat kiteyttämään koko asian juuri niin kuin itsekin tarkoitin:

1) Oli kyseessä sitten essee tai monivalinta, täytyy asiat osata yksityiskohtia myöten. Joensuun psykan pääsykokeessa essee ei todellakaan tarkoita sitä, että kirjoitetaan asiat suurinpiirtein ja ympäripyöreästi. Jos asiat osaa, ne osaa. Kuten Roosa sanoi, kysymystyypillä ei ole oikeastaan mitään merkitystä.
2) Älkää nyt hyvät ihmiset käyttäkö liikaa aikaa sen miettimiseen, mitä kokeessa on tulossa. Sen näkee torstaina. Kaikki perusasiat ovat olleet kuitenkin tiedossa koko ajan: pääsykoekirjat sekä se, että laskinta ei kokeessa tarvita. Tiedossa on myöskin ollut, että kilpailu Joensuussakin on kovaa. Eli asiat täytyy onnistuakseen opetella läpikotaisin, oli tulossa sitten monivalintaa tai esseetä. Lähtötilanne on myös ollut kaikille sama eli kenelläkään ei ole ollut sen enempää tietoa pääsykokeen sisällöstä. Tänä vuonna tilanne on sikälikin tasa-arvoinen, että kyseessä ovat uudet pääsykoekirjat.
Ottakaa iisisti, levätkää pari päivää ja menkää kokeeseen hyvillä mielin. Mikäli aikaa on lukemiseen käytetty ja asiaa on sisäistetty, olette jo pitkällä :) 

Eli nyt vain hirveä tsemppi päälle, huomenna se koe on jo iltapäivällä ohi ja saatte viimein huokaista helpostuksesta :)

12 kommenttia :

  1. Minkälaiset eväät kannattaa ottaa? Ja onko yhtä tarkkaa kun kirjotuksissa etiketit yms? Ja kannetaanko ne käsissä vai voiko jonkun pussin ottaa?

    t. paniikissa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän se koe kauaa kestä, että ennemmin söisin kunnolla ennen sitä ja mukaan vain ihan jotkut kevyet eväät. En tiedä ovatko yhtä tarkkoja, mutta kannattaa pelata varman päälle ja poistaa etiketit. Itse ottaisin varmaan läpinäkyvään pussiin tai pakasterasiaan. Ja voithan vaikka esitellä evääsi ennen saliin menoa, jos jännittää, ovatko ne "luvallisia". Tuskin matka niihin tyssää :) onnea matkaan!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Ei täydellisesti mutta ei ihan huonostikaan, jännityksellä odottelen tuloksia..

      Esseen aiheenvalinta oli mielestäni hieman omituinen, lukion psykologian kirjassa ko. teoria oli selkeämmin esillä kuin itse pääsykoekirjassa, eli jos se oli kirjoitusten jälkeen tuoreessa muistissa pärjäsi tässäkin kokeessa varmaan paremmin kuin puhtaasti varsinaista pääsykoekirjaa pänttäämällä.

      Poista
    2. Hyvä, että jäi kuitenkin suhteellisen positiivinen fiilis :)

      Esseiden aiheet monesti aiheuttavat kysymyksiä. Omana pääsykoevuonnani yhden esseen aiheena oli teoria, joka esiteltiin noin kahdella sivulla toisesta kirjasta. Kokeen tekijöiden motiiveja voi tietysti vain arvailla, mutta ehkä tässäkin mitattiin taas sitä miten huolella kirjan oli lukenut. Joskus aiheet eivät ole kaikista tuoreimmista teorioista tai laajimmin esitellyistä teorioista, vaan asioista, jotka vaikuttavat kirjassa ihan sivujuonteilta. Tärppejä lukemalla menee siis todennäköisesti metsään. Enkä tällä nyt siis viittaa sinuun :)

      Mutta kuten sanottua, ei motiiveja voi kuin arvailla. Arvelisin silti (tämäkään ei ole varmaa tietoa), että esseen ns. täydelliseen suorittamiseen riittävät ihan ne kirjan tiedot – jos pisteitä saisi kirjan ulkopuolella olevista asioista, menisi pisteytys todella vaikeaksi. Sikäli voit olla oikeassa, että mikäli Havighurstia on tankannut jo aiemmin talvella, se saattaa olla hyvin muistissa. Toisaalta tiedän myös hakijoita, joilla lukiosta on jo vuosia aikaa ja jotka kokivat mainitun esseen helpoksi.

      Niin tai näin, aina on joitain osioita kokeessa, jotka aiheuttavat kummastusta. Ehkä se on kuitenkin tasapuolisempi ja parempi lähestymistapa kuin koe, joka olisi täysin ennalta-arvattava ja jossa voisi menestyä esim. juuri tärppejä lukemalla. Tsemppiä odotukseen, toivottavasti tärppää!!

      Poista
    3. Ihan samaa mieltä edellisen kanssa esseestä! Harmi kun itellä ei ainakaan ollut lukiosta muistissa kovin hyvin..

      Monivalinnat olikin sitten helppoja - varsinki tilaston kysymykset :) Mutama vaikea tietysti, mutta jätin ne tyhjäksi, ettei tulisi kauheasti miinuspisteitä.

      Laitoitteko muut joihinkin kohtiin useamman vastauksen? Ite en laittanu

      Poista
    4. En laittanut, eikös vaan yksi ollut oikein per kysymys? Kumpa olisin itekin tajunnut jättää useamman tyhjäksi - jätin 2 tyhjäksi, kolme meni käytännössä kahden vaihtoehdon kesken arpomalla ja eiköhän ne menneet kaikki väärin kun myöhemmin tarkistin kirjasta oikeat vastaukset :D

      Poista
  3. Vaikea kyllä sanoa miten meni oman kokeen esseeosuus, essee tuntui aluksi helpolta mutta jälkikäteen tarkasteltuna en muistanut läheskään kaikkia kehitystehtäviä :s

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ja pari virhettä tuli myös. Ja unohdin mainita normatiivisuuden vaikka suttupaperille sen kirjoitinkin :'(

      Poista
  4. Joo mäkin ymmärsin että 1 oikein per kysymys. Ja en löytänyt kyllä tehtävää, jossa olis ollu 2 tai enemmän oikein. Sillä kysyin, ku joku kerto laittaneensa muutamaan useamman vastauksen, niin jäin miettimään.

    VastaaPoista
  5. Mua kiinnostais tietää miten tuon esseen pisteytys menee...

    VastaaPoista