Valintakoe


Vuoden 2016 haussa pääsykoekirjat olivat:

Karjalainen, L. (2015). Tilastotieteen perusteet. Ristiina: Pii-Kirjat.
Nurmi, J.-E., Ahonen, T., Lyytinen, H., Lyytinen, P., Pulkkinen, L. & Ruoppila, I. (2014). Ihmisen psykologinen kehitys. Jyväskylä: PS-Kustannus.
Valintakoe järjestettiin 19. toukokuuta kello 13-16.  
Valintakoe koostui molemmat kirjat käsittäneistä monivalinnoista sekä psykologian kirjaa koskeneesta esseestä, jossa aiheena oli Havighurstin kehitysteoria.


Vuonna 2015 Itä-Suomen yliopiston psykologian valintakoe järjestettiin Joensuussa torstaina 21. toukokuuta. Kaksi peräkkäistä kirjoina olivat:

Metsäpelto, R.-L. & Feldt, T. (toim.): Meitä on moneksi. Persoonallisuuden psykologiset perusteet. P-S Kustannus 2009.
Pietarinen, J. & Poutanen, S.: Etiikan teorioita. Gaudeamus 2005. (Muutkin painokset käyvät.)


Aiempien vuosien pääsykoekysymyksiä:


2014
1. Metsäpelto & Feldt: Meitä on moneksi.
Tarkastele Metsäpellon ja Feldtin kirjan pohjalta kaunistelua persoonallisuuden kyselytutkimuksessa. Pohdi kaunistelua narratiivisen psykologian näkökulmasta.
(Pisteet 0-22)


2. Pietarinen & Poutanen: Etiikan teorioita.
Mitkä kaksi suuntausta Metsäpellon & Feldtin mukaan ovat vaikuttaneet modernin persoonallisuuspsykologian kehittymiseen? Mitkä ovat näiden suuntausten tavoitteet, vahvuudet ja rajoitteet?
(Pisteet 0-17)

3. Laaja essee.
Miksi moraaliväitteet ovat virheellisiä Mackien virheteorian mukaan?
(Pisteet 0-17)


2015
1. Metsäpelto & Feldt: Meitä on moneksi.
Kuvaa Bussin ja Plominin temperamenttia koskeva lapsiteoria.
(Pisteet 0-17)

2. Pietarinen & Poutanen: Etiikan teorioita.
Preskriptivismin tunnetuin edustaja on Richard M. Hare. Millaisia aidot moraaliväitteet ovat luonteeltaan Haren mukaan? Kuvaile myös lyhyesti, miten Haren luonndehdintaa on kritisoitu.
(Pisteet 0-17)

3. Laaja essee.
Kuvaa Lazaruksen ja Folkmanin määrittelemät selviytymiskeinot, viisi suurta persoonallisuuden piirrettä sekä identiteettistatukset. Sijoita ne McAdamsin persoonallisuusmallin tasoille. Kuvaa näiden kolmen sijoitetun teorian suhde tilannesidonnaisuuteen.
(Pisteet 0-22)


Olen puhunut pääsykokeista myös näissä teksteissä:
Elämää kirjoitusten jälkeen
Joensuun psykologian pääsykoe
Tilastotieteen rantautuminen Joensuuhun
Hakujärjestelmän hienosäätöä
Virittäytymistä pääsykokeisiin
Viime hetken käytännönohjeita pääsykokeeseen: 1 ja 2

Muutto Joensuuhun edessä?
Sinustako psykologi, osa 1: Mistä motivaatio pääsykoeurakkaan?
Sinustako psykologi, osa 2: Minun tarinani



15 kommenttia :

  1. Moikka, onko tietoa ensi vuoden pääsykoekirjoista. Ovatko samat vai tulevatko muuttumaan ?

    VastaaPoista
  2. Kyll ne varmaan muuttuu kuulemma. Viime vuonna kirjat löytyi ekana skeemakkeen internetsivuilta. En tiiä miten tänä vuonna menee. Jänskättää et tuleeko se tilastotiede joensuuhun.

    VastaaPoista
  3. Moi! Vielä ei kirjoista ole julkista tietoa, joten sitä tietoa ei valitettavasti löydy mistään. Vahva oletus on, että kirjat tulevat muuttumaan. Joensuun liittymistä yhteiseen hakuun Helsingin, Tampereen ja Turun kanssa odotetaan myös tapahtuvaksi lähivuosina, ehkä jo ensi haussa. Silloin tilastotieteen tuleminen osaksi valintakoetta on todennäköistä.

    VastaaPoista
  4. Onko vuoden 2016 pääsykoe klo 13-17? Skeemakeen sivuilla sanotaan, että aika olis 14-18? Kumpi on oikea? :D

    VastaaPoista
  5. Soitin tosta perjantaina jollekin toimistosihteerile Kuopioon. Se sano että toi aika muutettiin 13-16 ja että sen pitäis olla korjattu siihen uusimpaan yliopiston oppaaseen. Yritin udella miksi se on nyt kolme tuntia mutta ei suostunu sanoo tai ei tienny :)

    VastaaPoista
  6. Skeemakkeen sivullakii muuten näkyy olevan nyt toi 13-16. Kai se on se? Vai toi 13-17 mikä on täällä?

    VastaaPoista
  7. Viimeisimmän tiedon mukaan psykologian valintakoe pidetään 19.5.2016 kello 13-16. Jos aikaa muutetaan, se näkyy oikein täällä: http://hae.uef.fi/documents/10184/14460/Valintakokeet+2016_Joensuu.pdf/9539e16e-e273-42c9-b531-40af66c3dcb8

    VastaaPoista
  8. Moi. Satutko tietämään, saako pääsykokeessa käyttää laskinta nyt kun on toi tilaston osuus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Yliopistolta ei ole tullut tähän aiheeseen mitään virallista tiedotetta. Juttelin kuitenkin Skeemaken Roopen kanssa ja olimme molemmat sitä mieltä, että laskinta tuskin saa ottaa kokeeseen: jokaisen hakijan laskin pitäisi muuten tarkistaa etukäteen tai vaihtoehtoisesti yliopiston pitäisi tarjota laskin jokaiselle hakijalle. Molemmat vaihtoehdot vaikuttavat aika epätodennäköisiltä.

      Poista
  9. Hei! Mistä olet löytänyt tiedot pääsykirjoista, mistä tulee koekysymykset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itä-Suomen yliopiston hakuoppaasta, joka julkaistaan joka kevät. Esimerkiksi vuoden 2016 hakuopas löytyy täältä: http://hae.uef.fi/hakuopas-2016

      Poista
  10. Hei! Tiedätkö miten tuo esseekysymys oli muotoiltu? Joo aiheena oli tuo Havighurstin kehitysteoria mutta haluaisin tietää vähän tarkemmin mitä ne siitä kysyi. :-)
    Ja mitä luulet, vaihtuuko nuo kummatkin kirjat nyt 2017 hakuun? Millon uudet pääsykoekirjat julkaistaan? Kiitos paljon avusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista Havighurstin teoriaa tarkalleen, mutta siinä pyydettiin siis kuvailemaan teoriaa ja siinä määriteltyjä kehitystehtäviä.

      Kukaan ei voi valitettavasti vielä tietää, mitkä ensi vuoden pääsykoekirjat tulevat olemaan ja mistä osista pääsykoe tulee koostumaan. Kannattaa alkaa ensi vuoden puolella seuraamaan aktiivisesti yliopiston Hae opiskelijaksi -sivustoa, johon kaikenkattavat hakuoppaat julkaistaan: http://hae.uef.fi/etusivu

      Poista
    2. Pääsykoekirjat julkaistaan siis vasta tammikuussa tai myöhemmin, ymmärsinkö oikein?

      Poista
    3. Jep, yleensä ne on julkaistu vasta vuodenvaihteen jälkeen, mutta ensi vuodesta en voi tietenkään varmaksi luvata.

      Poista