lauantai 7. marraskuuta 2015

Tilastotieteen rantautuminen Joensuuhun


Joensuun psykologian valintakoe tulee muuttumaan ensi vuonna radikaalisti. Kuten monet ovat jo varmaan kuulleet, filosofian kirja korvautuu tilastotieteellä. Tämän muutoksen myötä Suomessa ei ole enää yhtäkään yliopistoa, jonka psykologian pääsykokeessa ei olisi mukana tilastotiedettä. 

Ensi syksynä onkin jännittävää nähdä, kuinka tilastotieteen mukaanottaminen vaikuttaa Joensuuhun hakijoihin. Aiemmin tilastotieteen puuttuminen on ollut yksi merkittävä osa vetovoimaamme. Meille ovat usein hakeneet ne psykologiasta kiinnostuneet, joilta puuttuu matemaattinen intohimo. Mitä nyt tekevät ne, jotka eivät pärjää kaavojen ja numeroiden kanssa? Pääsevätkö he sisään ahkerasti laskuja tekemällä vai hakeutuvatko he suoraan jollekin muulle samankaltaiselle alalle, kuten sairaanhoitajaksi, sosiaalityöntekijäksi tai sosionomiksi?


Vakavan tekstin vastapainoksi sopivat hyvin koirapuiston tunnelmat.


Valitettavasti tyhjentävää vastausta tuskin löytyy. Sanoisin kuitenkin tuleville hakijoille, ettei tilastotieteestä kannata hermostua. Et voi tietää, voisitko päästä sisään psykologiaan, jos et edes yritä. Ei kannata masentua alhaisista sisäänpääsyprosenteista tai Suomi24-foorumin typeristä kommenteista. Ennemmin kannattaa pitää mielessä se, että aina joku pääsee sisään. Harvoin kukaan heistäkään on missään vaiheessa voinut olla satavarma siitä, että aloituspaikka osuu omalle kohdalle. Psykologian opiskelupaikka on aina taidon ja tuurin sekoitus, eikä kukaan aloituspaikan saanut ole yli-ihminen. Miksi sinä et siis muka voisi päästä myös?

Valintakokeessa huomioidaan mielestäni hyvin hakijoiden erilaiset taustat. Hakijan kannattaa pitää mielessä, että sisään voi päästä niin kirjoitusten ja valintakokeen yhteispisteillä kuin pelkän kokeen pisteillä. Lisäksi jo aiemmin maisterintutkinnon suorittaneet, jotka ovat suorittaneet myös psykologian aineopinnot, voivat hakea samalla kertaa sekä erillishaussa että yhteishaussa. Niinpä hakija voi päästä toisessa haussa sisään, vaikka toisessa pisteet eivät riittäisikään.






Pääsykokeiden tunnelmaan voi virittäytyä myös näiden aiempien tekstieni avulla: 



P.S. Vuoden 2016 ajankohta on herättänyt hämmennystä. Viimeisimmän tiedon mukaan valintakoe pidetään 19. toukokuuta kello 13-16. Jos aikaa muutetaan, sen näkee täältä.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti