perjantai 9. lokakuuta 2015

Treetop -seikkailu




Viime aikoina olemme kunnostautuneet liikuntatapahtumien järjestämisessä toden teolla. Jokaviikkoisen liikuntavuoron lisäksi aiemmin syksyllä oli norsupalloa ja viime viikon torstaina kiipeilyä Treetop -köysiradalla. Mahdollisesti edessä voisi olla vielä seinäkiipeily ja hankifutis. Heitelkää vain ehdotuksia, jos tulee mieleen!


Norsupalloilusta on saatu luotua perinne. Ehkä pian Treetopistakin.

Olen usein kävellyt lenkillä Treetop -seikkaluipuiston ohi uskaltamatta tutustua paikkaan sen enempää. Olin kuullut puhuttavan köysiradasta, mutta Treetopissa tarjotaan ilmeisesti vaikka mitä muitakin lajeja, kuten suunnistusta ja jousiammuntaa. Nyt on ainakin köysirata nähty. Ja siis nimenomaan nähty, koska en edelleenkään uskaltanut nousta ylös puihin kokeilemaan :D Tyydyin kuvaamaan ja nauramaan ihmisten ilmeille maasta käsin. Luulen kyllä, että ihmiset voisivat hyvinkin innostua tästä toiseen otteeseen. Jospa minäkin lähtisin silloin mukaan.


Jotkin esteet saivat aikaan kauhunsekaista naurua :D

Alaraajatkin saivat mukavasti venytystä.


Köysiratoja oli yhteensä neljä ja kaikissa oli ideana kiipeillä ilmassa ja yrittää pysyä pysyssä samalla, kun ylittää erilaisia esteitä. Alussa kaikille jaettiin kypärät ja turvavaljaat, joiden käyttö opastettiin maasta käsin. Itseäni ainakin lohdutti tieto, että valjaat kiinnitettiin turvaköysiin kahdella lukolla, joista kumpikin jaksaisi yksinään kannatella koko ihmisen. Ei siis haittaa, vaikka vähän meneekin pieleen! (Eihän kellään mennyt, mutta ajattelin lähinnä itseni kannalta, jos joskun erehdyn kokeilemaan.)


Alussa puettiin varusteet ja opeteltiin turvalukkojen käyttöä.


Naurun ja kiljunnan määrästä päättelin, että kiipeilemisestä sai aikamoiset sävärit! Radalla oli mitä erilaisempia tehtäviä, jotka vaativat voimaa ja tasapainoa. Radat olivat eritasoisia ja vaativin oli hurjan korkealla yläilmoissa suoritettava parirata, jossa parien oli autettava toisiaan esteiden selvittämiseksi. Kaikki uskaltautuivat tälle viimeisellekin radalle. On meillä aika hurjapäitä :D

Tässä muutamia esimerkkejä eri radoilta:










Treetop taitaa olla aika suositukin, kun Itä-Suomen yliopiston liikuntailtapäivänä aiemmin tällä viikolla kokeilijoita riitti koko päiväksi. Köysirata onkin mielestäni sopivan matalan kynnyksen liikuntaa, koska rata sijaitsee keskustassa eikä vaadi mitään erityisiä varusteita. Lajiin ei tarvita muuta kuin rohkeaa mieltä ja kaksi tuntia aikaa. Kokeilijoilla näytti olevan myös sen verran hauskaa, että aloin jo suunnitella tätä synttäri- tai polttarirastiksi. Varokaa siis tulevat morsiammet ja päivänsankarit!


3 kommenttia :

  1. Lueskeletko muuten netistä paljon jotain psykologiaan liittyviä juttuja? Tiedätkö jotain sivua jolla olisi tieteellistä, suht luotettavaa tietoa? Aika paljon kuitenkin psykologiaan liittyvää tietoa on saatavilla, mutta varmaan aika suuri osa on huuhaata, jolla ei mitään kovin vankkaa tieteellistä pohjaa välttämättä ole. Onko Psychology today https://www.psychologytoday.com sinulle tuttu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luen paljon opiskeluihin liittyen. Silloin etsin tieteellisiä artikkeleita yliopiston sivujen kautta. Uusimpia kotimaisia tutkimuksia esittelee esimerkiksi Suomen Psykologisen Seuran Psykologia-lehti. Sitä löytyy yliopistojen kirjastoista ja se on myös opiskelijoille hyvin edullinen. Nettisivustot kuten Psychology Today ja Psychcentral esittelevät psykologista tutkimusta helposti luettavassa populaarimuodossa. Monilta muiltakin sivustoilta voi löytyä "psykologista" tietoa. Suurilla lehdillä kuten Guardianilla ja Helsingin Sanomilla on usein psykologiaan liittyviä juttuja. Olen myös nähnyt useita hyviä dokumentteja Yle Teemalta. Nyrkkisääntönä sanoisin kuitenkin, ettei mihinkään juttuun voi luottaa sataprosenttisesti, jos ei etsi käsiinsä sitä alkuperäistä tutkimusta, johon jutussa viitataan. Lehdessä ja netissä sorrutaan hyvin usein liioitteluun ja yliyleistämiseen. Sitä ei tieteellisissä artikkeleissa tapahdu samassa mittakaavassa. Psykologiaa popularisoivia lehtiä ja nettisivustoja luotettavampana pitäisin eri psykologian aiheisiin keskittyviä kirjoja. Suomessa esimerkiksi Lea Pulkkinen ja Liisa Keltikangas-Järvinen ovat kirjoittaneet useita teoksia. Haaveilen itse ehtiväni joskus lukea Petteri Pietikäisen Hulluuden historia -teoksen. Toisaalta kaikkein mielenkiintoisinta luettavaa ovat usein juuri sellaiset lennokkaasti kirjoitetut lehtijutut :D Monista paikoista voi siis saada paljon uutta tietoa, mutta aina kannattaa muistaa myös epäillä. Toivottavasti tästä vastauksesta oli jotakin apua, vaikka en nyt suoraan osannut sanoa, millä nettisivuilla kannattaisi käydä :)

      Poista
    2. Niin ja Science Daily piti vielä mainita!

      Poista