keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Ajankohtaista psykologien työstä: Ammatillinen iltapäivä


Tällä kertaa on vuorossa vähän totisempaa tekstiä. Osallistuin maanantaina jo perinteeksi muodostuneeseen Ammatilliseen iltapäivään, johon Psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen saapui kertomaan psykologian ammattikentän kuulumisista. Pohjois-Karjalan psykologiyhdistys, Pokka, järjesti tapahtuman Joensuun Teatteriravintolassa. Paikalla oli niin opiskelijoita, Joensuun seudulla työskenteleviä psykologeja kuin yliopiston edustaja. Keskusteluaiheita olivat psykologien tämänhetkinen työllistyminen ja palkat, Sote-uudistuksen merkitys psykologien työlle sekä psykologien työskentely ulkomailla.

Jos kuvien katselu kiinnostaa, kannattaa käydä tykkäämässä Facebook-sivuistani! Lisään sinne vielä enemmän otoksia.

Lisäys 28.3.2017: Uusinta tietoa psykologien tulevaisuudesta löytää tekstistäni Sotea selvittämässä.

Tuomo Tikkanen puhui tapansa mukaan vakuuttavasti.

Ammatillisessa iltapäivässä nautittiin lounaasta, iltapäiväkahveista
ja mielenkiintoisesta keskustelusta.

Yksi dioista esitteli psykologian sovellusaloja Suomessa.

Psykologiliitto selvittää säännöllisesti kyselyillä, millä sovellusaloilla psykologit työskentelevät. Kyselyiden mukaan psykologien määrä on pysynyt samana tai jopa kasvanut useimmilla sovellusalueilla. Ainoastaan ammatinvalintapsykologiassa, eli lähinnä Työvoimatoimistoissa, psykologien määrä on selvässä laskussa. Tikkasen mukaan tämä johtuu siitä, että toimistoissa työskennelleiden psykologien vaihtaessa työpaikkaa heidän virkansa jätetään yhä useammin täyttämättä, ja uuden työntekijän palkkaamisen sijaan kehitellään uusia puhelin- ja virtuaalipalveluita sekä lomakkeita.

Joskus psykologin paikka saatetaan täyttää myös jollakin muulla sosiaalialan ammattilaisella. Usein psykologien kanssa samoista työpaikoista on kilpailemassa esimerkiksi teologeja, sosionomeja tai sairaanhoitajia. Maanantain Ammatilliseen iltapäivään osallistuneiden opiskelijoiden keskuudessa vaikuttikin olevan huoli psykologien kilpailukyvystä työmarkkinoilla: osaavatko työnantajat arvostaa psykologien erityisosaamista, vai valitsevatko he rahankiilto silmissä mieluummin pienemmällä palkalla työskentelevän toisen sosiaalialan ammattilaisen? Tikkanen ei kuitenkaan ollut ”huolissaan korkeasti koulutettuja ammattien vastakkainasettelusta”. Hän korosti vastauksessaan kaikkien työn olevan tärkeää, ja jokaiselle ammattilaiselle löytyvän oman paikan sosiaalialalla.

Tikkanen vakuutti, että psykologeille riittää edelleen työtä, vaikka yliopistot ovat lisänneet sisäänottomääriä roimasti, ja valmistuvien psykologien määrä tulee lähivuosina kasvamaan. Sen lisäksi, että psykologeilla on koulutuksensa ansiosta sellaista mielenterveyden erityistuntemusta, mikä muilta ammateilta puuttuu, meillä on myös lailla suojattuja työpaikkoja. Esimerkiksi viime kesänä voimaan tullut laki oppilas-ja opiskelijahuollosta velvoittaa kunnat tarjoamaan oppilaitostensa opiskelijoille kuraattorin, vastaavan kuraattorin ja psykologin palveluita.



Paljon puhuttanutta Sote-uudistusta käsiteltiin vielä lopuksi psykologien näkökulmasta. Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon (eli ”soten”) palvelurakenteen uudistamisen kaavaillaan tapahtuvan aikaisintaan vuonna 2017. Tarkoituksena olisi muodostaa nykyistä huomattavasti laajempia kuntayhtymiä ja sote-alueita. Tikkasen mukaan uudistus saattaisi muun muassa helpottaa psykologien yhteistyötä ja koulutusten järjestämistä. Kuitenkin psykologien työn turvaamiseksi Psykologiliitto on myös asettanut tiettyjä tavoitteita ajettavaksi sote-uudistukseen. Liitto haluaa muistuttaa sen huolehtimisesta, että psykologiyksiköt pysyvät sopivan kokoisina ja lähellä ihmisiä. Huolimatta suurista kuntayhtymistä ja sote-alueista ihmisiä palvelevia toimipaikkoja tulee olla sen verran, etteivät välimatkat kasva liian pitkiksi. Esimerkiksi Joensuun seudulla ei todellakaan olisi järkevää tehdä niin, että kaikki palvelut keskitettäisiin kantakaupungin keskustaan, ja loput pohjois-karjalaiset joutuisivat matkaamaan tuntien ajan päästäkseen psykologin puheille. Psykologiliitto kuuluttaa sen perään, että psykologit tulisi nostaa mielenterveysyksiköiden johtotehtäviin. Ainoastaan psykologit ymmärtävät työnsä luonteen sisältä päin ja osaavat suunnitella ja toteuttaa psykologipalveluja.  Myös palkkojen harmonisointiin tulisi kiinnittää huomiota. Nykyään eri kunnissa psykologeille maksetaan eri palkkaa, mutta kuntien yhdistyessä samalla nimikkeellä tehtävästä työstä tulisi saada samaa palkkaa.


Opiskelijat osallistuivat hyvin keskusteluun esittämällä
kysymyksiä ja kommentteja.


8 kommenttia :

  1. jee onneks löysin sun blogin! vaikuttaa tosi kivalta :) mun haaveena on päästä juurikin Joensuuhun opiskeleen psykologiaa. onko sulla antaa vinkkejä pääsykokeisiin? :) pääistkö ite ekalla kerralla sisään?

    - Milja

    VastaaPoista
  2. Kiva että löysit, tervetuloa! Mistä muuten päädyit blogiini? : )

    Pääsin kyllä ensimmäisellä kerralla sisään, vaikka oli todella rankkaa aloittaa luku-urakka heti kirjoitusten jälkeen, tai osaksi päällekkäin niiden kanssa. Vinkkinä sanoisin, että on todella tärkeää hahmottaa pääsykoekirjojen asiat laajoina kokonaisuuksina.

    Pääsykokeessa on kolme esseetä, joista kaksi on suppeammista aiheista ja yksi soveltava kysymys, joka muistuttaa ylioppilaskirjoitusten jokeritehtävää. Siinä pitää pystyä hahmottamaan molempien kirjojen yhteydet. Suppeammat tehtävät voivat koskea mitä tahansa kirjan kohtaa, esimerkiksi omassa pääsykokeessani kysyttiin johdantoluennon taulukon sisältöä, jonka olin tajunnut vilkaista vasta päivää ennen pääsykokeita. Kokeisiin valmistautuessa pitää siis opetella turhaltakin tuntuvat asiat ulkoa, ja hahmottaa ne osana kokonaisuuksia. Onneksi se ei kuitenkaan ole tähtitiedettä, vaan ainoastaan ahkeraa lukemista ja aivotyöskentelyä: pitää oikeasti ymmärtää se, mitä kirjassa sanotaan. Kannattaa olla ahkera ja lukea säännöllisesti aikataulun mukaan, mutta muistaa myös levätä ja pitää hauskaa. Ei mikään jää päähän jos lukee yötä päivää. Paljon tsemppiä sinulle lukemiseen ja nähdään pääsykoepäivänä Carelialla! : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Abitreenit sivustolta löysin sun kommentin ja linkin blogiin!:) Kiitos paljon vinkeistä! Miten sulla meni kirjoitukset eli paljonko sait niistä pisteitä? :)

      Poista
  3. Kirjoitukset minulla meni hyvin. Panostin niihin, ettei olisi tarvinnut stressata niin hirveästi pääsykokeiden onnistumisesta. Kävin laskemassa Itä-Suomen yliopiston sivuilta kirjoituksista saamani pisteet, ja sain aloituspisteitä 66 mahdollisesta 69:stä. Kirjoitin äikästä E:n, psykasta L:n, enkusta L:n ja ruotsista L:n. Mutta vähemmilläkin pisteillä voi pärjätä, jos panostaa valintakokeeseen! : )

    Pisteytykset löytyvät hakuoppaasta sivulta 130. (http://hae.uef.fi/documents/10184/14463/UEF_+hakuopas_2015.pdf/676b7083-cfe0-43d1-b3c2-41f82864857a)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vautsi! :) mä sain ruotsista ja psykologiasta E:n, äidinkielestä tulee todennäköisesti E tai L ja englannista M :)

      Poista
    2. niin ja paljonko siis sait pääsykokeesta? :)

      Poista
    3. Sullahan meni kans sit hyvin kirjotukset! En muista kyllä yhtään paljonko pääsykokeesta sain ja heitin paperin aikoinaan pois saman tien etten voisi ruveta vertailemaan kenenkään kanssa :D

      Poista
    4. joo oon kyllä tyytyväinen, vaikka psyka jäikin pisteen L:stä :) haha varmaan ihan hyvä päätös :D

      Poista