perjantai 25. syyskuuta 2015

Tee se itse -suotimet


En hirveästi ole jaellut täällä valokuvausvinkkejä, viimeksi olen kertonut, kuinka saada hieno boke-ilmiö valokuviin. Koska valokuvaus on minun mielestäni maailman mielenkiintoisin asia, ajattelin lahjoittaa innostustani vähän teihin lukijoihinkin. Jos omistat järkkärin, kokeile ehdottomasti seuraavia vinkkejä! (ja jos et omista, ota yhteyttä: voisin myydä omat ylimääräiset kamerani pois :D)

Tällä kertaa kyse on siis tee se itse -suotimista. Suodin eli suodatin eli filtteri (engl. filter) on kameran lisäosa, joka kiinnitetään objektiivin päässä oleviin kierteisiin. Eri värisillä suotimilla saa esimerkiksi luotua hienoja tehosteita ilman kuvanmuokkausohjelmaa. Itse käytän kirkkaita uv-suotimia suojaamaan objektiivin linssiä naarmuuntumiselta: jos naarmu tulee, muutaman kympin arvoinen suodin on helppo vaihtaa. Sen sijaan satojen eurojen objektiivin linssin naarmuuntuminen on aikamoinen menetys.

En kuitenkaan omista mitään erikoissuotimia, koska ne ovat kalliita. Olen kuitenkin aina halunnut päästä kokeilemaan erilaisia tehosteita. Olin kuullut, että erilaisia suotimia voi tehdä itsekin, mutten ollut tutustunut asiaan sen tarkemmin.

Välillä pitää saada oppia jotain uutta valokuvauksessa. Niinpä innostuin lukiessani valokuvauslehdestä vinkin, että kannattaa kokeilla sukkahousuja suotimena linssin edessä. Pakko oli päästä testaamaan, kun kuulosti todella älyttömältä - ja näytti lopulta vielä älyttömämmältä! Ei tullut kauhean ammattimainen olo tällaisen hirvityksen kanssa:


Ja oli muuten halpa filtteri! Ei tarvittu kuin sukkahousut ja ponnari.


Otin kameran mukaan kauppareissulle, sillä keskustan laitamilla oli pienen pieni niitty, jossa olin aina halunnut kuvata. Eli ei kun vaan Joonas pusikkoon punkkien syötäväksi! Lopputulos oli aivan mielettömän hieno. Sukkahousut saivat aikaan todella utuisen tunnelman, josta korjasin vain hieman värejä. Otin nämä kuvat auringossa hieman vastavaloon, joten sukkahousujen efekti korostui aika voimakkaasti. Jos haluaa vähän hienovaraisempaa lopputulosta, kannattaa kokeilla kuvaamista pilvisellä säällä tai varjossa.

Ilmeisesti voisi kokeilla myös mustia sukkahousuja ja reikien repimistä sukkahousuihin. Ne konstit säästin vielä seuraavaan kertaan.

Tutkiskelin vähän lisää, minkälaisia tee se itse -filttereitä voisi olla. Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyi jos jonkinlaista väkerrystä:

 • Filmin negatiivi
 • Leikattu vesipullo (niin, että pullon reikä tulee linssin kohdalle)
 • Muovipussi (niin, että leikataan pieni reikä linssin kohdalle)
 • Värillinen sellofaani
 • Silmälasien linssi
 • Aurinkolasit


Päätin kokeilla aurinkolaseja, koska se oli suhteellisen vaivatonta. Satuin juuri sopivasti auringonlaskun aikaan Pielisjoen rannalle. Koska kameran on vaikea tarkentaa, jos linssin edessä on paljon ylimääräistä tavaraa, tarkensin ensin haluamaani kohtaan ja nostin vasta sen jälkeen aurinkolasit linssin päälle.

Tällaiset kotikutoiset suotimet tietysti syövät kuvan terävyyttä, mutta ei se ainakaan minua haitannut. Lisäksi kuva tietysti tärähtää helposti, jos joutuu pitelemään kameraa toisessa ja suodinta toisessa kädessä, eli kolmijalka olisi aika kätevä. Ei kuitenkaan sattunut itselleni reppuun mukaan.

Lopputulos näille kokeiluilleni oli, että aion ehdottomasti jatkaa. Tuntuu jotenkin paljon "aidommalta" muokata kuvia erilaisilla suotimilla kuin kuvankäsittelyohjelmalla. Siihen tulee mukavan perinteinen ja käsikutoinen fiilis. Vaikka en kyllä voi väittää, etteivätkö nämäkin kuvat olisi Lightroomilla paranneltuja :D


Aurinkolasien reunat pehmenevät mukavasti, kun ne jäävät tarkennusalueen ulkopuolelle. 

Tässä aurinkolasien linssi korostaa auringon viimeisiä säteitä.


2 kommenttia :

 1. Tuon sukkahousukikan olenkin joskus kuullut mutta ei ole vielä tullut kokeiltua! Samoin on pitänyt kokeilla juurikin esim muovipussia tai vastaavaa, ehkäpä täytyy joku päivä pyhittää näille kokeiluille. Kivan efektin antaa ainakin nuo aurinkolasit! :)

  VastaaPoista
 2. Joo, sama juttu oli minullakin, että meinasi jäädä ajatuksen asteelle nuo kokeilut. Mutta suosittelen kyllä! Tuovat mukavaa vaihtelua valokuvaukseen, kun efektit saa tehtyä "oikeasti" ilman kuvanmuokkausohjelmia :)

  VastaaPoista