sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Vieraana makasiiniohjelmassa

"Somen pimeä puoli"


Eräänä päivänä kuulin Karelia ammattikorkeakoulun media-alan opiskelijoiden aikovan kuvata puolen tunnin mittaisen makasiiniohjelman aiheesta "Somen pimeä puoli". Ohjelman tekijät etsivät keskusteluun mukaan psykologianopiskelijaa "asiantuntijaksi". No, postauksen lopusta löytyvästä videosta voi jokainen muodostaa oman mielipiteensä siitä, kuinka asiantuntija olinkaan!

Lähdin mukaan heti ohjelmasta kuultuani, koska no, miksi ei? Olen pyrkinyt kehittämään omia esiintymistaitojani ja vähentämään esiintymisjännitystä. Näinhän se mahdollistuu oikein sokkihoitona. Valmistauduin ohjelmaan etukäteen etsimällä netistä artikkeleita ja eri alojen opinnäytetöitä, joissa käsiteltiin sosiaalisen median ja ihmisen suhdetta. Yritin keksiä mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä näkökulmia.

Varsinaiset haastattelukysymykset sain sähköpostilla muutama päivä ennen haastattelua. Harjoittelin niihin vastaamista etukäteen, koska pelkäsin niin paljon jäätyväni totaalisesti kuvaustilanteessa. Lopulta huomasin valmistautuneeni liiankin hyvin: osa kysymyksistä jäikin suorassa lähetyksessä pois, enkä ehtinyt sanoa kaikkea, mitä olin suunnitellut. No, toivottavasti onnistuin kertomaan ne fiksuimmat oloiset argumentit :D

Kuvaus tapahtui Joensuun Tiedepuistolla media-alan opiskelutiloissa. Meidät vierailijat oli pyydetty paikalle kello 14 ja ohjelman kuvaaminen alkoi kello 15. Sitä ennen meille esiteltiin ohjelman tekijöitä, kerrottiin homman etenemisestä, näytettiin ohjelman aikana toistettavat välivideot ja tarjottiin syömistä.

Koko ohjelma oli lopulta ohi hujauksessa, enhän itse ollut ruudussa kuin muutaman minuutin. Jälkeen päin kuulin, että osa ohjelman tekijöistä päivitteli, kuinka vakavaksi keskusteli meni. Itse koin aiheen ja kysymykset niin vakavaksi, ettei mieleeni kyllä juolahtanut mitään erityisen hauskoja sutjauksia :D Minkähän vitsin olisi esimerkiksi voinut sulavasti heittää kysymykseen, "Onko tällainen täydellisyyden tavoittelu kaikilla elämän osa-alueilla lisännyt tai kenties vähentänyt nuorten mielenterveysongelmia?" On kyllä myönnettävä, että tylsäksi tässä on opintojen myötä muuttunut. En osaa provosoitua ja heitellä kärkkäitä kommentteja enää samalla syötöllä, vaan "joudun" pohtimaan asioita vähän joka näkökulmasta ja lopulta toteamaan, että asia voi olla näin tai sitten näin :D

Vieraille jaettiin ohjelman tarkka käsikirjoitus ennen kuvauksia.

Studiossa oli pilkkopimeää lukuun ottamatta lavasteiden valaisua.

Sekä tekijät että välineet vaikuttivat tällaisen tietämättömän silmään hyvin ammattimaisilta :D
Sekä ennen että jälkeen kuvausten oli tarjolla syötävää. Meidän haastateltavien erityisruokavaliot oli tosin jätetty kysymättä. Eipähän tullut herkuteltua liikaa!Oli kyllä hauska kokemus taas kerran. Pääsin erittäin syvälle epämukavuusalueelleni ja selvisin. Suosittelen kyllä tarttumaan yllättäviin tarjouksiin edes silloin tällöin. Ainakin sitä saa jotain kerrottavaa kuulumisista kyseleville! Tässä alla siis koko puolituntinen ohjelma. Saavun paikalle toisen videopätkän aikana noin 12 minuutin kohdalla.

P.S. Kanssani esiintyneen Vernan blogi löytyy täältä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti