Yhteishaku ammattikorkeakouluihin päättyy huomenna. Toivottavasti olette jo ihan täpinöissänne, sillä psykaan pääsy alkaa olla jo todella lähellä! Nappasin Opintopolusta seuraavan aikataulun:
6.4. Yhteishaku päättyy
19.5. Joensuun psykologian pääsykoe
1.7. Tulokset julkaistaan viimeistään
15.8. Varasijalta hyväksyminen päättyy
Pääsykoe on siis enää seitsemän viikon päässä. Toivottavasti lukemisenne on jo hyvässä vauhdissa. Tärkeintä ei tietenkään ole lukemisen määrä vaan laatu, eli aktiivinen prosessointi kertailemalla, mind mapeilla, kuvakorteilla, puhumalla tai ihan millä tahansa tavalla, jolla asiat jäävät mieleen. Lukemiseen pitää keskittyä ja siihen pitää varata aikaa.
Pelkkä paniikinomainen pänttääminen ei ole kellekään hyväksi: tarvitaan myös vapaa-aikaa ja rentoutumista. Itse ainakin koin hyvänä pitää myös pääsykokeisiin lukemisen aikana huolta sosiaalisista suhteista ja harrastuksista. Ne saattavat tuntua välillä turhilta lisäkkeiltä, jotka vievät kallisarvoista lukuaikaa, mutta aivojen palautumisen kannalta ne ovat tärkeitä. Motivaation ylläpidosta kirjoitin myös aiemmin.
Toisaalta moni on luku-urakan aikana sellaisessa elämäntilanteessa, ettei yksinkertaisesti ehdi levätä. Rahatilanteen takia voi joutua tekemään töitä, kotona saattaa olla lapsia hoidettavana jne. Teille haluan sanoa lohdutukseksi, että pääsykokeet ovat jo ihan kulman takana. Kun nyt rutistatte oikein kunnolla, voitte olla itsestänne ylpeitä sitten kokeen jälkeen, kun tiedätte yrittäneenne tosissaan. Jos psykologia todella tuntuu unelma-alalta, muutaman kuukauden voi kestää stressiä opintopaikan vuoksi :)
Tällainen teksti löytyi yliopiston seinältä. Tsemppiä kaikille tilastotieteen opiskeluun! |
Jos tämä ei vielä riittänyt, tässä lisää tekstejä tunnelmaan virittäytymistä varten:
Kuulisin mielelläni, miten teidän lukemisenne on lähtenyt käyntiin? Oletteko löytäneet hyvää flowta ja aikataulua? Mitkä opiskelutekniikat toimivat teidän kohdallanne parhaiten?
Moikka Roosa! Osaatkohan arvella onko ensi vuonna samat pääsykoekirjat? En taida tänä keväänä keretä panostaa joensuuhun, kun nyt vasta ajattelin sen olevan hyvä vaihtoehto. Olisi kiva tietää, niin voisi alkaa kesän aikana vilkuilla kirjoja sillä silmällä tulevaan koitosta varten. :)
VastaaPoistaMoikka! Ensi kevään kirjoja voi toki yrittää arvailla, mutta mitään varmaan tietoa en voi kyllä antaa. Yleensä kirjat ovat vaihtuneet parin kolmen vuoden välein, mutta toisaalta tällä kertaa on ikään kuin kokeiluvuosi, jossa tilastotiede on mukana ensimmäistä kertaa. Voi siis olla myös mahdollista, että kirjat todetaan "huonoiksi" ja vaihdetaan toisiin, tai Joensuu lähtee mukaan yhteiseen hakuun Helsingin, Turun ja Tampereen kanssa, jolloin kirjatkin valitaan tietysti yhteisesti. Sitten on myös mahdollista, että kirjat pysyvät samoina. En siis tiedä asiasta sen enempää kuin sinäkään. Mutta sen suhteen olen melko luottavainen, että ensi vuonna tilastotiede pysyy mukana pääsykokeessa. Sitähän voi opiskella oikeastaan mistä kirjasta tahansa :)
PoistaTäällä luettu nyt kirjoitusten jälkeen molemmat kirjat läpi, huomenna itseopiskelumateriaalien kimppuun. Molemmat kirjat vaikuttaa ihan kohtuullisilta, mutta oon pähkäillyt nyt sen kanssa, että mitenköhän tarkkaan esimerkiksi tutkijat tulee osata? Psykologian kirjassa on paljon suluissa olevia tutkijoita, tuleeko ne osata yhdistää tutkimuksiin/teorioihin?
VastaaPoistaTosiaan paljon on opittavaa mutta nyt on ihan hyvä tatsi päällä. Kiitos motivoivasta postauksesta taas kerran!
Kuulostaa hyvältä lukutahdilta! Kiva, että onnistun motivoimaan, siihen pyrinkin :)
PoistaSanoisin nyrkkisääntönä, että jos kirjassa on kerrottu joku teoria ja sen kehittäjä, nuo tiedot pitää pystyä yhdistämään toisiinsa. Ei tutkijoiden nimiä välttämättä erikseen kysellä, mutta ne olisi hyvä pystyä kertomaan esseessä. Mitään kirjan ulkopuolista asiaa ei sitten tietenkään tarvitse osata, eli jos tutkijasta ei ole kerrottu muuta kuin nimi, ei tarvitse tietää, mitä teorioita tai tutkimuksia hän on tehnyt.
Hei Roosa! Kiitos mahtavista postauksistasi! Olen saanut paljon hyödyllisiä vinkkejä ja motivaatiota kirjoitustesi kautta :) Itselläni lukutahti on pysynyt hyvänä tammikuusta lähtien ja nyt enää noin viisi viikkoa edessä, ei siis enää kauaa! Koepäivä ei enää kauhistuta, ennemmin odotan innolla sen tulevan, jotta se olisi vihdoin ohi!
VastaaPoistaMoikka! Mahtava kuulla, että teksteistä on ollut hyötyä :) Kuulostaa siltä, että sinulla on homma hyvin hallussa. Pidä tuo positiivinen asenne, sillä varmasti jaksat rutistaa loppuun asti.
PoistaTiedätkö tai tietääkö joku, minkälaista tilastojen osaamista siellä oikein haetaan? Kysyin UEF:n hakijapalveluista, ja kuulemma laskinta ei tarvita, mutta voiko siellä silti olla laskuja? Ei mitään vaikeita varmaan ainakaan kun kerta päässä pitää laskea?
VastaaPoistaJa entä osaatko sanoa millaisilla YO-arvosanoilla on mahdollista päästä yhteispistekiintiöön? Toki joka haussa riippuu ihan siitä, miten hyvin muut ovat pärjänneet,mutta olisko sulla jotain hajua, että pitääkö olla L-rivi vai voiko esim. LEMC-rivillä päästä? :s
Heippa! Jos viime vuoden tilastoja katsoo, niin yhteispistekiintiössä sisäänpääsyyn on riittänyt 104 pistettä ja valintakoekiintiössä 43,5 pistettä. Jos siis yo-rivisi tuo yli 61,5 pistettä niin se olisi auttanut sisäänpääsyssä viime vuonna, tämänvuotisista rajoistahan ei vielä tiedä... Huomaa myös, että kirjoitetuista aineista saa pisteitä kahdessa taulukossa, pitkistä enemmän kuin lyhyistä jne. Tsemppiä täältäkin, samassa veneessä ollaan :)
PoistaKuten toinenkin anonyymi sanoi, viime vuoden tilastoista löytyy joitakin viitteitä siitä, millaisia pisteitä on tarvittu: http://hae.uef.fi/documents/10184/14514/valintatilasto+2015/c5b4bd6a-21a0-4d46-bdef-bf499fbd2567
PoistaTämän vuoden tilanteesta ei tietenkään sitten ikinä voi olla ihan satavarma.
Tilastotieteen osuudessa tuskin tulee olemaan mitään laskuja, koska tosiaan ilman laskinta niitä on aika mahdotonta suorittaakaan. Itse panostaisin käsitteiden opetteluun ja erilaisten kaavojen ymmärtämiseen, jos niitä kirjassa on :)
Jos on sanottu, ettei laskinta tarvita, niin luottaisin siihen. Millaisia laskuja pystyt päässä laskemaan? Yhteen- ja vähennyslaskuja, yksinkertaisia kerto- ja jakolaskuja? Siinäpä sitten varmaan ne, joita siellä voi tulla. Mitään faktatietoa mulla ei kokeesta ole, mutta mikäli laskinta ei tarvita (edes nelilaskinta), niin tuskin siellä silloin laskujakaan on. En nyt ihan heti keksi mitä tilaston laskuja voisi edes laskea ilman laskinta. Ihan simppeliin keskiarvoonkin tarvitaan melkein laskin, jos lukuja on paljon ja pitää suoriutua nopeasti. Ja jonkun moodin tms. pystyy ihan rivistä katsomaan ilman mitään laskemista.
VastaaPoistaEn siis sinuna käyttäisi aikaa tämän murehtimiseen ja keskittyisin ennemmin tilaston ymmärtämiseen. Tärkeintä kuitenkin kai on, että ymmärtää miten tilastotiedettä sovelletaan psykan tutkimuksessa, toisin sanoen miksi psykassa käytetään tilastollisia menetelmiä. Olisko sieltä tulossa jotain tutkimustulosten tulkintaa, en osaa sanoa. Tai keskeisten käsitteiden selittämistä yms.? Tämä on siis puhdasta spekulaatiota, en todella tiedä mitä tulossa on. Itsekin mielenkiinnolla odotan.
Omana pääsykoevuotenani jäin yhden pisteen päähän yhteispistekiintiöstä (pääsin sisään koepisteillä) ja mun rivi oli L, L, M & B. Jos tämä jotain auttaa.
Tsemppiä!
Kiitos paljon!:)
VastaaPoistaMulla on vielä lopullisista tuloksista kiinni, että miten käy, mutta näillä näkymin ois nuo kaikki ylemmästä taulukosta. Vaihtoehtoina LLEC tai LEMB tai jotain nuiden väliltä. Jos tulee tuosta viimeisestä B, niin silloin menee alemman taulukon M ruotsista edelle. Mutta joo ehkä myös turhaa spekuloida kummassa kiintiössä on. Jos nyt ei pääse niin tietääpähän seuraavana keväänä millainen opiskelu ei ainakaan riitä, jos tästä jotain positiivista hakee!:D
Ja olen tän kevään abi, eli ei tuo välivuosi vielä ainakaan mikään kamala pettymys ois. Kerkeis vuoden lisää pohtia, että onko psyka varmasti se mitä haluan, kun tajusin tän vaihtoehdon vasta tänä keväänä.
Juuri näin. Sen kiintiön pohtiminen on oikeastaan ihan turhaa, koska kokeeseen täytyy joka tapauksessa valmistautua kuin kaikki olisi siitä kiinni. Vaikka olis rivi älliä, ei lukemista silti kannata ottaa yhtään kevyemmin.
PoistaSulla on nyt hyvä tilaisuus käydä ainakin katsomassa tämän vuoden koe ja katsomassa kuinka pitkälle pääset tämän vuoden lukemisella. Muista abina ottaa välillä vähän happeakin, kun on juuri kirjoitusurakka takana. Aikaa on, vuosia tai mahdollisesti vuosikymmeniäkin :) Meillä vanhimmat opiskelijat huitelevat viidenkympin paremmalla puolella.
Ja sulla on hyvä asenne! Ei todellakaan ole mikään maailmanloppu, jos ei heti tärppää. Kannattaa vaan yrittää parhaansa ja toivoa sisäänpääsyä, mutta jos ei pääse sisään, niin on sitten vuosi aikaa tehdä jotain muuta kuin opiskella :)
Poista