maanantai 1. kesäkuuta 2015

Joensuun psykologia muutoksessa


Pieni Oidipus-koppimme muunnetaan pian työhuoneeksi. Nyyh! Mihinkä apina ja Freud nyt laitetaan?Puheenjohtajana olen päässyt ensimmäisten joukossa kuulemaan Joensuun psykologian tulevaisuudesta, joten ajattelin jakaa tietoni nyt teille. Joensuussa puhaltavat vahvasti muutoksen tuulet. Psykologia pyrkii vastaamaan uusiin haasteisiin, joita asettaa niin psykologian kenttä kuin yliopisto: Toissa vuonna nostettiin roimasti sisäänottomäärää, joka pysyy samana tänäkin vuonna. Opinto-ohjauksen henkilökunta siirtyy Metrialle psykologian siipeen kesäkuun aikana. Kuluneena lukuvuonna tehtiin kauan suunniteltu opetussuunnitelman muutos. Ensi syksynä alkaa kaksi uutta virkaa, terveyspsykologian lehtorin ja kognitiivisen neurotieteen dosentin virat.

Uudet virat ovat todella tervetullut uudistus, jonka avulla Joensuussa pystytään tarjoamaan yhä monipuolisempaa psykologian opetusta. Kognitiivinen neurotiede ja terveyspsykologia ovat kasvavia sovellusaloja, joille moni saattaa valmistuttuaan päätyä töihin. Psykologian ala onkin jatkuvasti niin suuressa muutoksessa, että opetuksessa on tehtävä tosissaan töitä, jotta pysytään ajan  hermoilla.

Muutoksia tapahtuu myös psykologian tiloissa. Koska opettaja-opiskelijoiden aiemmin käyttämä Educa-rakennus tyhjennetään, opinto-ohjaajat muuttavat psykologien kanssa samoihin tiloihin. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että pienet tilamme joutuvat aivan äärirajoille. Itseopiskelutila ja tietokoneluokat säilyvät opiskelijoiden käytettävissä, mutta Oidipus-koppi valitettavasti menetetään. Pelkään kyllä, että opetustilat aiheuttavat ensi lukuvuonna yhä enemmän ongelmia: suuren sisäänottomäärän takia kurssien ryhmäkoot kasvavat ja opetusta joudutaan hajauttamaan kampuksen muihin rakennuksiin. Toivoisin kovasti, että opiskelijoilla olisi yksi kiintopiste yliopistolla, jossa me voisimme törmätä ja viettää aikaa, mutta sellainen ei valitettavasti toteudu ainakaan lähitulevaisuudessa.

Joka tapauksessa Joensuun psykologia on mielestäni menossa hyvään suuntaan. Henkilökunnan kanssa jutellessani olen tuntenut, että meistä opiskelijoista pidetään kyllä hyvää huolta. Joensuusta voi saada parhaat mahdolliset eväät psykologin uralle niin nyt kuin tulevaisuudessa.

P.S. Viime aikoina olen päässyt kuvailemaan vähän joka paikkaan, eli kohta on taas vuorossa kuvauspostaus, kunhan saan otokset muokattua!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti