maanantai 14. syyskuuta 2015

Sivuteillä

Sivuaineiden käsikirja kallonkutistajille


Opintojen alussa koin hirveää tuskaa yrittäessäni löytää itselleni sivuaineita. Niinpä ajattelin yrittää vähän auttaa niitä, jotka ovat nyt samassa tilanteessa. Kerron tietenkin vain omasta ja tuttavien kokemuksista, eikä tämä "opas" ole kaikenkattava. Kannattaa siis kysellä vielä lisää vanhemmilta opiskelijoilta ja ohjaajalta!





Itä-Suomen yliopistossa psykologian opetussuunnitelmaan kuuluu joko kaksi lyhyttä sivuainetta eli kahdet perusopinnot tai yksi pitkä sivuaine eli yhdestä samasta oppiaineesta perus- ja aineopinnot. Sivuaineita saa tietenkin olla niin paljon kuin vain jaksaa lukea, mutta minimi on tämä. 

Sivuaineiden opiskelun voi aloittaa missä vaiheessa tahansa. Kannattaa kuitenkin yrittää päättää sivuaineet melko varhaisessa vaiheessa, että niitä ehtii rauhassa opiskella. Esimerkiksi yhden sivuaineen ehtii kyllä käydä yhden lukuvuoden aikana hyvin, mutta sen lisäksi pitäisi tietenkin samalla opiskella omaa pääainettakin :D eli viimeistään toisena opiskeluvuotena kannattaa jo aloittaa, jos ei halua hirveää kiirettä.





Minä aloitin ensimmäisenä vuonna saksan kielen ja kulttuurin. Olin opiskellut pitkän saksan, joten halusin pitää kielitaitoa yllä. Kielten opiskeluun tarvitsee opiskeluoikeuden, jonka saa läpäisemällä kielioppikokeen. Sen sijaan kielikeskuksella voi opiskella yksittäisiä kursseja esimerkiksi venäjää. Itse olen nähnyt saksan kielen opiskelun mukavana vastapainona psykologialle. On ollut hauska nähdä, miten eri tavalla eri oppiaineissa hommat toimivat. Kielissä on nimittäin paljon enemmän pakollista läsnäoloa ja jopa kotitehtäviä, joita psykologiassa ei kyllä ainakaan vielä ole tullut vastaan :D

Sivuainevalikoimaan kannattaa tutustua rauhassa ja miettiä sitä, mikä sopisi itselle parhaiten. WebOodista näkee kurssien sisällön ja toteutustavan. Esimerkiksi kieliopinnot ovat usein pienryhmäopetusta. Toinen sivuaineeni nuorisotutkimus koostui kirjatenteistä. Kirjatentit ovat joustavia ja helppoja yhdistää muuhun elämään, koska niiden ajankohdan voi päättää itse. Toisaalta niihin lukeminen tarkoittaa sitten yksin kirjastolla istumista.

Monet haluavat sivuaineen, josta voi saada suoraa hyötyä psykologiaan. Niitäkin on monia omasta kiinnostuksesta riippuen: esimerkiksi nuorisotutkimus nuorten kanssa työskentelystä kiinnostuneille, erityispedagogiikka erityistukea tarvitsevien lasten kanssa työskentelemään halajaville, kauppatiede yrittäjyydestä unelmoiville, filosofia, sosiologia ja sukupuolentutkimus korkealentoista ajattelua harrastaville, oikeustiede ja oikeuspsykologia rikollisista kiinnostuneille... :D Nyrkkisääntönä voisi pitää, että sivuaineena voi opiskella ainakin kaikkea, mitä voi opiskella pääaineenakin.

Jos ei Joensuun sivuainevalikoima riitä, on mahdollista ottaa joitakin sivuaineita avoimesta yliopistosta. Nämä sivuaineet ovat maksullisia, mutta yliopisto maksaa ne puolestasi, kunhan ehdit mukaan hakuun. Meidän opiskelijat ovat lukeneet ainakin kansanterveystiedettä, ravitsemustiedettä, työ- ja organisaatiopsykologiaa ja lasten ja nuorten psyykkistä hyvinvointia. Lisäksi sivuaineita voi ottaa muista yliopistoista, esimerkiksi Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta. Nämä ovat joustavan opinto-oikeuden opintoja eli JOO-opintoja.




Toisin sanoen valikoima on valtava, mutta ei kannata lannistua! Viiden vuoden aikana ehtii kyllä tajuta, mikä itseä kiinnostaa.

Toivottavasti tekstistä oli jotakin apua, ainakin se oli pitkä :D hauskoja opintoja!



2 kommenttia :

  1. Hyvä kirjoitus! Itselleni selkeni moni asia viimeinkin. Kiitos! :D

    VastaaPoista